aktuellt inom Kultur i vården …

 Planerad verksamhet under våren 2019

Under våren har vi 11 turnéveckor med 3 konserter/dag, ute i vård och omsorg. Vilka artister som är ute under våren kan du läsa här: http://blb.k.se/om-kultur-i-varden/aktuella-turneer/

 

 

 

 

 

 

 

 

Pågående verksamhet

Inom ramen för FINSAM-projektet ”Hållbar personlig utveckling” skapas nu en kulturpool bestående av professionella kulturarbetare. Dessa kulturarbetare kommer nu att få en utbildning i psykisk ohälsa och kommer att få möjlighet att arbeta upp ett koncept som först och främst ska användas inom projektet, men målet är att sen kunna använda dessa certifierade kulturarbetare även i övrig vård och omsorg. Struktur och organisation för detta arbetas det nu med. http://ltblekinge.se/hallbarpersonligutveckling

Kulturarbetsplats teater

Under hösten 2013 genomfördes en förstudie kring etablerandet av en regional kulturarbetsplats med inriktning teater. Förstudien syftade till att undersöka möjligheterna att bilda en teatergrupp inom ramen för daglig verksamhet, men där deltagarna kommer från alla Blekinges fem kommuner. Förstudien visar att förutsättningarna är mycket goda och Blekinge alla fem kommuner ställer sig positiva till detta samarbete. En projektansökan formulerades och skickades till arvsfondens satsning ”Av egen kraft”. Tyvärr blev det avslag, med motiveringen att kommunerna måste vara mer delaktiga, trots att arvsfonden egentligen tycker att projektidén är väldigt god.

Ett samarbetsprojekt mellan Bildningsförbundet, Teatersmedjan, SV, Folkuniversitetet, ABF och Region Blekinge.

Kultur som daglig verksamhet

Bildningsförbundet har tillsammans med representanter från länets kommuner initierat en kartläggning av kulturutövande, både som daglig verksamhet och fritidssysselsättning, för personer i behov av särskilt stöd. Här kan du ta del av kartläggningen.

Rapporten PDF

 

Teater för äldre

Karlskrona kommun blev tillsammans med Karlshamns kommun, Blekinge Läns Bildningsförbund, Musik i Blekinge och Regionteatern Blekinge Kronoberg beviljade 1,2 miljoner från Kulturrådet, för ett teaterprojekt inom äldrevården. Projektet byggde på en fortsättning av “Från vägskäl till dansbana”, där målet var att få de äldre aktiva och engagerade. Metoder för arbetet har nu utvecklats och nu när projekttiden är slut, så har verksamheten gått upp i Regionteatern Blekinge Kronoberg. Karlskrona kommun och Ronneby kommun köper nu in verksamheten av regionteatern.

Mer om Teater för Äldre

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.