Det hände 2020

Det blev ju ett märkligt och ganska så ledsamt år men det fanns lite ljusglimtar trots allt!

Det började bra

2020 började dock bra med att Anna Hörjel och Alexander Krohn var ute på fyra boenden i länet och avslutade projektet ”Lera och måleri”. Det var ett arbete där personal och hyresgäster skapade konstverk tillsammans. Dessa konstverk pryder nu väggarna på boendena.

De årliga turnéerna med musikframträdande tog fart. Detta är ett samarbete mellan kommunerna, Musik i Blekinge och Blekinge Läns Bildningsförbund.

Utbudsdagen planerades, dagen där länets kulturombud får smakprov på det utbud som kommer att kunna presenteras under året. De har då möjlighet att tycka till och att önska.

Musikteatern ”Tvenne hjärtan” med Alexandra och Henrik Murdock bokades för att ge 10 föreställningar till äldreboenden och träffpunkter i länet.

Sen blev det stopp

Ja, så kom då pandemin och ställde till det för oss alla. Den satte stopp för allt som var inplanerat och en tuff och ledsam tid startade med att avboka allt som var inplanerat. Det var både tråkigt och ledsamt för både kulturarbetarna och pensionärerna som hade sett fram emot att få ta del av teater och musik. Så av de schemalagda 175 föreställningar hann endast 86 genomföras.

Det blev många tankar, funderingar och möten för att se vad som ens var möjligt att kunna göras och genomföras.

Önskestunden

Musik i Blekinge öppnade upp med en digital kanal, Scenkanalen. Där finns många och fina arrangemang inspelade. En del kan man se ”live” då de spelas. Det är en bra kanal och man kan gå in där och titta och lyssna på utbudet när man har lust och tid.
Bland annat så startades ”Önskestunden” upp och jag skickade information, till äldreboenden, träffpunktspersonal, och kulturombud i länet, om vilken/vilka artister som skulle komma att vara med vecka för vecka. Till detta program har man möjlighet att skicka in sin önskade låt och så kan den spelas upp i ”livesändningen” av veckans artister.

Alexandra och Henrik Murdock kom och fick sin föreställning ”Tvenne hjärtan” inspelad och det finns fortfarande möjlighet att se den, även att den inte kunde framföras live.

Marinens Musikkår


Foto: Annika Fagerberg

Senare på våren, när det började bli lite varmare så genomfördes ett samarbete med Marinens Musikkår och Blekinge Läns Bildningsförbund. BLB stod för schemaläggning och transportkostnaderna och Marinens Musikkår stod för fantastiskt fin musik utanför äldreboenden i länet. Detta var ett riktigt uppskattat musikframträdande!

Sommaren kom och hopp ställdes till att hösten 2020 skulle öppna upp för kulturliv igen!…så blev det tyvärr inte.

Lite ljust igen

Ett kort tag såg det lite ljust ut och vi skulle kunna få in en eller högst två personer, att spela på boenden. Snabbt som tusan schemalade jag 64 musikframträdanden och Musik i Blekinge bokade artister! 32 av dessa 64 speltillfällen skulle vara med julmusik….6 av dessa tillfällen hann genomföras. Sedan stängdes den möjligheten ner igen.

Då bestämde jag mig att höra av mig till skolor och se om de hade möjlighet att sjunga lite julsånger utanför närbelägna äldreboenden för dess hyresgäster.

 

Barn sjunger för äldre


Foto: Amalia Fagerberg

Det var svårt att få till, men friskolan Svettpärlan tvekade inte utan sa direkt ”självklart”! På Gullberna finns fyra stycken av Karlskrona kommuns äldreboenden och dessa fick besök av 26 fina och välsjungande 1:a klasselever och två fantastiska lärare som sjöng julsånger.

Det var så fint, trevligt och uppskattat av både de äldre, personal och av mig! Det är inte omöjligt att det kan komma att göras mer samarbeten med denna skola framöver!

Luciasång, trots allt


Foto: Ola Wretmark

Ann-Christine Holgersson och Kerstin Olofsson från Lions tog kontakt med Annika Fagerberg på Blekinge Läns Bildningsförbund, vilket resulterade i att Karlskrona Lucia kunde genomföras även 2020, pandemi till trots.

Luciafirandet spelades in på och i Musik i Blekinges regi. Det blev en digital version och information om detta och länk, så att det kunde ses på alla länets boenden skickades ut från Bildningsförbundet.