folkhögskolorna i Blekinge

Vad är en folkhögskola

Folkhögskolan är en studieform för vuxna, med en nedre åldersgräns på 18 år för de allmänna kurserna. De allmänna kurserna ger normalt företräde för sökande med kort tidigare skolutbildning. Varje folkhögskola bestämmer självständigt över vilka kurser man anordnar och vilken profil man har på sin skola. Folkhögskolorna har olika typer av kurser, med en mängd olika inriktningar och ämnesområden:

  • Allmän kurs (behörighetsgivande) som är ett alternativ till gymnasieskolan eller komvux på olika nivåer
  • Profilkurser
  • Yrkesutbildningar
  • Distanskurser
  • Kortkurser, framför allt sommarkurser

Samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen är utmärkande för folkhögskolan som skolform. Man arbetar med mer eller mindre sammanhållna studiegrupper, studerar ofta ämnesövergripande i projektform och man utgår från de studerandes behov, förkunskaper och erfarenheter. Det ger stora möjligheter för kursdeltagarna att påverka studiernas inriktning och innehåll. Studiebesök, grupparbeten och studieresor är vanliga på folkhögskolorna.

Folkhögskolorna är inte bundna till centralt fastställda läroplaner utan istället arbetar man efter egna verksamhetsplaner. Genom överenskommelse med Universitets- och högskolerådet kan Allmän kurs ge behörighet till högre studier.

Folkhögskolorna finansieras genom statsbidrag och landstingsbidrag. De studerande får studiestöd genom CSN.

Intresserad av att gå på folkhögskola? Läs mer på folkhögskola.nu

 

Folkhögskolorna i Blekinge

bleking

Skolan ligger i Bräkne-Hoby, mitt i Blekinge. En stimulerande miljö nära skog, sjöar och hav. Här samlas människor från hela Sverige, en mötesplats för kunskap och kultur. Vi tror på människors lika värde och deltagarnas möjlighet att påverka. Skolan är politiskt och religiöst obunden.

Blekinge folkhögskola, klicka för hemsidan
370 10 Bräkne-Hoby
Tel: 0457-73 18 60
Fax: 0457-73 18 64
E-post: folkhogskolan(at)ltblekinge.se

 

jamshog

I nordvästra Blekinge möts den vilda naturen och den moderna kulturen. Här skapas grunden för skolans inriktning och vårt sätt att tänka och arbeta. Varje människa har resurser av olika slag. Att upptäcka och utveckla sina resurser är en spännande resa. Studier och eget ”växande” går hand i hand. Din personliga utveckling blir därför viktig. Utveckling skapar motivation och inspiration till att pröva nya saker. Vi utgår från dina behov och intressen. Vårt kapell erbjuder andaktsliv. I matsalen serveras god husmanskost. Skolan har en stor portion hemkänsla och är tillgänglig för rullstolsburna.

Jämshögs folkhögskola har en vänskola i Tanzania. Som kursdeltagare har du möjlighet att planera och genomföra studieresor till Tanzania i samarbete med vänskolan.

Skolan anordnar också Symbolpedagogutbildning.

Jämshögs Folkhögskola, klicka för hemsidan
Kulltorpsvägen 2
293 72 JÄMSHÖG
Tel: 0454-463 40
Fax: 0454-492 41
E-post: info(at)jamshog.org

 

litorina

Vi ger dig verktyg och möjligheter så att du kan nå dina mål! Vi lägger fokus på individer och skapar obegränsat med utrymme för deras behov. Skolan har Östersjöprofil vilket innebär att vi bygger upp kunskap om Östersjöländerna, dess historia, samhälle, kultur och miljö. Vi genomför även studieresor inom dessa länder. Vi erbjuder både långa och korta kurser. Om du alltid har drömt om att bygga din egen båt – så kan drömmen bli sann. På Litorinas båtbyggarlinje lär du dig hur du kan bygga med dina egna händer.

Litorina folkhögskola är en mångkulturell mötesplats där olika livsvägar korsas och där många personer med olika bakgrunder träffas för att berika varandra. På Litorina folkhögskola kan du börja med något helt nytt och bredda dina kunskaper om våra grannar runt Östersjön. Du har möjlighet att studera i en inspirerande miljö och hitta dina hitta dina utvecklingsvägar i livet.

Litorina folkhögskola, klicka för hemsidan
Gullberna park
371 50 Karlskrona
Tel: 0455-36 76 00
Fax: 0455-36 76 01
E-post: info(at)litorina.fhsk.se

 

valjeviken

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning ger dig möjligheter till specifika kunskaper inom flera olika intresseområden. Valjeviken betraktas ofta som handikapprörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. De långa kurserna ges inom områdena hälsa, omvårdnad, friskvård, idrott och musik. På skolan erbjuds dessutom en stor mängd korta kurser, bl.a. aktivitetskurser och diagnoskurser. Valjeviken har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

Skolans kurser erbjuder personlig utveckling och växande men också möjligheter till yrkeskompetenser och behörigheter. På Valjeviken ges möjlighet att läsa allmän kurs med profilerna idrott eller musik.

Folkhögskolan är öppen för alla. För dig som har en funktionsnedsättning erbjuder skolan service och assistans där dina individuella behov kan tillgodoses och hela anläggningen är tillgänglig för dig med rörelsehinder.

Skolan anordnar också 2-3 veckors diagnoskurser för dig med MS, Parkinson, Muskeldystrofier, CP, ALS, Stroke, ärftlig Ataxi.

Valjeviken, klicka för hemsidan
Box 94
294 22 Sölvesborg
Tel. 0456-151 15
E-post info(at)valjeviken.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.